Vattentålighet

Medan ”vattentålighet” är en ganska vanlig egenskap hos de flesta klockor, handlar detta om mycket mer än de flesta människor är medvetna om.

Oavsett om du är en dykningsentusiast, på väg till en strandsemester, eller bara nyfiken på vattentålighet, erbjuder experterna på Magnussons Ur sina råd och rekommenderade försiktighetsåtgärder för att hjälpa dig att hålla din klocka säker och skyddad i många år framöver.


Vattentät vs Vattentålig

Vattentät vs Vattentålig

Vad betyder det att en klocka är ”vattentät?”

Sanningen är att ingen klocka är vattentät. Det finns alltid en gräns för hur mycket vattentryck en klocka kan hantera. Termen ”vattentät” innebär att en klocka inte kan läcka under några omständigheter – att ingen fukt kommer att tränga igenom boetten och komma in i urverket.

Men under vissa omständigheter kan allt läcka. Därför hänvisar vi i klockindustrin till en klockas förmåga att motstå vattentryck som vattentålighet.

Vad betyder det om baksidan av min klocka är märkt med ”Vattentålig?”

Att en klocka är märkt med ”vattentålig” betyder att den är fuktskyddad. Den kan tåla lite vattenstänk från att tvätta händerna eller vara ute i regn. Vattentålighet betyder dock inte att du ska bada eller duscha med din klocka på.

Vatten är en klockas värsta fiende. Om du simmar eller idrotta, bör du kontrollera din klocka för en korrekt avläsning av dess vattentålighetsnivåer varje år. Boettens utsida kan se robust och stor ut, men urverket är mycket litet och mycket känsligt.

Det enda som står mellan din klocka och vatten är en liten packning, en liten O-ring som vanligtvis är gjord av gummi eller silikon. Packningar bildar tätningar runt kronans stam, tryckknappar och korrektorer och sitter inuti boetten och kristallen.

Med tiden torkar de ut och förlorar elasticitet och förmågan att bilda en riktig tätning. Detta förklarar varför regelbunden testning är så viktigt för att upprätthålla en klockas vattentålighet.

Vad är en atmosfär eller en bar?

Dessa är de mätningar som används av klockindustrin för att beteckna hur mycket tryck en klocka kan tåla, inte det djup som klockan kan bäras på. ATM står för atmosfär. 1 atmosfär är lika med ca 10 meter eller ungefär 30 fot. En bar är bara ett annat sätt att ange atmosfärer.

Hur skiljer sig en dyk-klocka från en komplicerad klocka?

Dyk-klockor är speciellt konstruerade för tung vattenanvändning och tål djup på minst 200 meter. De har minimala öppningar för vatten att tränga igenom med endast en nedskruvad krona, robust boett, extra tunga packningar runt kristallen, och extra tunga packningar runt bakboetten.

Om du planerar att regelbundet simma, dyka, surfa eller åka båt när du bär din klocka, är en dyk-klocka ett utmärkt alternativ att överväga.


Vattentålighetstester

Vattentålighetstester

Hur ofta borde jag testa min klocka?

Vi föreslår att en klocka testas minst en gång om året, men mycket av detta beror på ens livsstil, och hur värdefull din klocka är. Till exempel bör en person som surfar regelbundet – går in och ut ur saltvatten och in och ut ur sandiga platser – testa sin klocka några gånger om året.

Saltvatten orsakar särskilt mycket korrosion och slitage på alla delar av klockan, vilket i slutändan gör att klockans vattentålighetsnivå sjunker över tiden.

Vad händer under ett vattentålighetstest?

Varje klocka testas lite annorlunda, men det viktigaste är att först se till att alla packningar är förseglade och vattenbeständiga. Med tiden måste packningarna bytas ut och smörjas.


Bada & Duscha

Bada & Duscha

Vad ska jag göra om jag av misstag simmar med min dyra klocka?

En droppe vatten inuti klockan kan orsaka stora skador. Det första du behöver göra är att placera klockan på en lampa eller värmeplatta eller till och med ett element för att värma upp baksidan. Detta kommer att flytta fukten bort från de känsliga rörliga delarna.

Du bör också fortsätta att bära din klocka hela tiden – även på natten. Din kroppstemperatur ger tillräckligt med värme för att hålla fukten borta från urverket.

När du kommer hem, gå till antingen Magnussons Ur i Göteborg eller någon annan auktoriserad urverkstad i din stad för att få den öppnad, torkad och rengjord och reparerad för eventuella vattenskador.

Kan jag duscha med klockan på?

Det är starkt tillrådligt att inte duscha med din klocka på. Schampo, tvål och andra vätskor är mycket frätande mot en klockas känsliga komponenter och kommer att slita ut den mycket tidigare.

Om du av misstag utsätter din klocka för tvål, borde du skölja av den med rent vatten och torka den så fort som möjligt.

Kan jag simma med min kronograf?

Medan kronografer är mycket väl utformade klockor och typiskt vattentåliga, är de inte avsedda för simning eller dykning. En kronograf är en komplicerad klocka, som faktiskt har flera öppningar för vatten att komma in: 2 tryckknappar, en krona, kristallen och bakboettens packning.

Vid var och en av dessa punkter finns en packning som bildar en tätning som skyddar urverket från vattenskador.

Här är några tips för att skydda din kronograf när den är nära vatten:

  • Vrid aldrig bezeln, justera kronan, eller tryck på tryckknapparna under vattnet eftersom detta kommer att bryta packningens tätning, och gör klockan öppen så att vatten kan komma in.
  • Kontrollera alltid att kronan är ordentligt intryckt eller nedskruvad för att säkerställa att packningen är helt förseglad.

Min klocka säger att den är vattentålig upp till 100 meter; kan jag dyka ner i poolen med den?

Dykning i en pool orsakar en omedelbar förändring av trycket – även om det bara varar i några sekunder – och kan orsaka en stor chock för en klocka som inte är avsedd för dykning. Vattentålighet handlar om tryck; det ögonblick du träffar vattnet sker en omedelbar ändring av trycket, vilket tvingar klockan att gå över sin rekommenderade vattentålighetsnivå.

Att dyka ner i poolen flera gånger (och slå i vattenytan varje gång) kommer så småningom att tvinga mängden tryck som läggs på klockan över dess gräns, vid vilken punkt vatten kommer att tvingas genom packningarna och in i urverket.

Kan jag få min läderrem våt?

Läderremmar bör aldrig bli våta. Exponering av fukt, hög luftfuktighet, direkt intensivt ljus, kosmetiska eller oljeprodukter kommer att göra att lädret försämras för tidigt samt skapa fläckar eller missfärga remmen.

Om ditt läderband oavsiktligt kommer i kontakt med något av dessa element, torka den omedelbart med en mjuk absorberande trasa för att minska eventuella ytterligare skador.