Nedan finner du en ordlista på vanliga ord och uttryck när det handlar om klockor och klockbranschen.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V |

A

Akrylkristall

Tillverkad av en billig plast som kan ha små repor bortslipade.

Alarm

En klockkomplikation som avfyrar ett alarm vid en förinställd tid eller med jämna mellanrum.

Analog Display

En klocka som visar tiden med en tim- och en minut-visare på en urtavla märkt med tolv timmarkörer.

Ansikte

Den synliga sidan av klockan där urtavlan finns; de flesta trycks med arabiska eller romerska siffror.

Arabiska siffror

I klocksammanhang brukar man uttrycka designen på klockans urtavla med hjälp av beskrivningen av det som kallas index. De är oftast streck (index), arabiska eller romerska siffror.

Ardillonspänne

Vanligt tvådelat spänne som används för att fästa en läderrem, som spännet på ett bälte.

Armband

Flexibelt metallband bestående av sammansatta länkar, vanligtvis i samma stil som boetten. Avtagbara länkar ändrar längden på armbandet.

Atmosfär (ATM)

En måttenhet som används för att indikera vattentåligheten hos en klocka. En atmosfär är lika med 10 meter (33 fot).

Automatiskt Urverk

Ett mekaniskt urverk som är utrustad med en oscillerande rotor som snurrar när bärarens handled rör sig. Rotorns rörelse drar upp klockan.

B

Balanshjul

Hjärtat av urverket som tar emot energin från gångpartiet. Balanshjulet slår, eller oscillerar, i en cirkelrörelse mellan fem och tio gånger per sekund.

Barometer

Barometer är en mätare av lufttryck i hektopascal, en digital barometer visar lufttrycket de kommande 24 timmarna. Exempel på varumärken som har armbandsur med denna funktion är Suunto, Casio och Tissot t-Touch.

Batteri

En anordning som omvandlar kemisk energi till El. De flesta klockbatterier är av silveroxidtyp som levererar 1,5 volt. Litiumbatterier varar mycket längre och är på 3 volt.

Bezel

Ytringen på klockan som omger och håller kristallen på plats. En roterande bezel rör sig i vissa sportklockor som en del av tidsanordningen. Om roterande bezels är dubbelriktade (kan röra sig medurs eller moturs) kan de hjälpa till med beräkningar för förfluten tid eller för att spåra olika tidszoner.

Boett

Klockans kropp som innehåller urtavlan och urverket.

Bråkdels-kronograf (Rattrapante)

En andra kronograf som drivs samtidigt med den första men kan stoppas oberoende för att registrera en mellanliggande tid. Den kommer sedan ikapp för att gå med första visaren igen.

C

Cabochon-Krona

En uppdragningskron-uppsättning med en ädel eller halvädelsten, vanligtvis safir, spinell eller diamant.

Centrumsekundvisare

Sitter monterad i mitten på urtavlan, på samma axel som tim och minutvisaren.

D

Dag-Datum (Day-Date)

Komplikation på en klocka som visar dag och datum.

Datum

Datumvisning innebär att klockan visar dagens datum, måste normalt justeras vid varje månadsslut, men det finns verk som klarar 31,30 & 28 dagar, den funktionen kallas perpetual.

Deployant-spänne

Uppfanns av Cartier i början av 20-talet, en läderrem fäst vid ett hopfällbart metallspänne som anses säkrare att bära än ett vanligt ardillonspänne. Om spännet skulle öppnas av misstag är klockan fortfarande fastsatt på handleden.

Digital Display

Kan hänvisa till antingen en LCD-display på en quartzklocka eller överdimensionerade siffror som anger datum eller tid på en mekanisk klocka.

Djupmätare

Sensor som känner av trycket under vatten.

Drivfjäder

Används i mekaniska klockor för att förse urverket med energi. Den kan dras upp antingen manuellt (handjagare) eller genom ett automatiskt verk (genom kroppens rörelse) det finns även en funktion som kallas Kinetic (Seiko) där man laddar energin från det automatiska verket i en accumulator, och får då samma precision som en batteridriven klocka, och med en gångreserv på upp till 6 mån.

Dykarur

En vanlig benämning på en klassiskt sportig klocka med en vridring. Ringen går endast att vrida åt ett håll. För att klara funktionen som en dykarklocka med tuber rekommenderar vi en vattentät het på minst 300m.

E

Energireserv

Tiden klockan kommer att gå med en fulladdad strömförsörjning. För mekaniska klockor är det vanligtvis 44 timmar, medan det för quartzklockor kan variera från 18 månader till 10 år.

Evig Kalender

En typ av kalenderkomplikation som automatiskt justerar sig för månader av olika längder och indikerar 29 februari varje skottår.

F

Flyback (Retour en vol)

En funktion som är särskilt användbar för piloter som gör att kronografvisaren kan återställas till noll och omedelbart startas igen genom att trycka en gång på tryckknappen.

Frekvens

Antalet vibrationer per sekund, hertz (Hz).

Fjäderhus

Består av drivfjäder och fjäderhuskärna. Fjäderhuskärnan används till att spänna drivfjädern när man drar upp klockan. Fjäderhuset lagrar sedan energin och portionerar ut kraft så att uret går.

Förskruvad krona

Kronan skruvas in och ut när man skall för att ställa in tid och datum, ungefär som en barnsäker flaskkork. Detta ger ett extra skydd mot fukt och smuts.

G

Glas

Normalt används tre typer av glas till klockor. Det är plexi, mineral, eller safirglas. Safirglas är det material som är reptåligast.

GMT (Greenwich Mean Time)

GMT har ytterligare en timvisare som visar två olika tidszoner.

Guld

En gul ädelmetall som är rostfri och mycket formbar. Den används i legeringar för att göra smycken, armband och klockor. Andelen guld i legeringen anges i karat (K).

Guldboett

Vanligaste guldhalten är 18 & 14 karat. Boetten har en karatstämpel, oftast på utsidan av boetten men på äldre ur sitter stämpeln på insidan.

Gulddoublé

Används väldigt sällan idag, den vanligaste metoden att färga stål i klockboetter är en ytbehandling som kallas PVD. Det blir en väldigt slitstark ytbehandling som inte slits bort.

Guilloché

En stil av intrikat gravyr (vanligtvis mycket tunna linjer sammanvävda för att skapa en ytstruktur) som är populär på urtavlor.

Gult Guld

Den traditionella och populära gula guldfärgen som används i allt guld eller guld och rostfritt stål eller andra ädelmetallkombinationer. Klockor i gult guld kan hittas i 14K eller, som från de flesta europeiska tillverkare, 18K

Gångreserv

Beskriver hur länge en automatisk eller mekanisk klocka går efter att den är fullt laddad eller fullt uppdragen, kallas även för gångtid.

H

Horologi

Vetenskapen om tidsmätning, inklusive konsten att designa och konstruera klockor.

Högteknologisk Keramik

Används som en skyddande sköld för rymdfarkoster som åter kommer in i jordens atmosfär. Högteknologisk keramik är polerad med diamantdamm för att skapa en högpolerad finish. Allteftersom keramiken kan formas kan bitar kontureras. Den har en mycket slät yta, som vanligtvis finns i svart men kan produceras i ett spektrum av färger.

Höjdmätare

Inbyggd trycksensor för mätning av lufttryck vilket i sin tur ger en avläsning av höjden.

I

Indexmarkering

Visning för timmar, minuter och sekunder. Ickenumeriska.

Indikator för End of Life (EOL)

En funktion på en quartzklocka som gör att sekundvisaren hoppar i fem sekunders intervall när batteriet är nästan slut. EOL-Indikatorn fungerar som en påminnelse om att byta ut batteriet vid behov.

J

Juveler

Syntetiska safirer eller rubiner som fungerar som lager för kugghjul i en mekanisk klocka. En handuppdragen eller automatisk mekanisk klocka av god kvalitet innehåller minst 17 juveler.

K

Kalender

En komplikation på en klocka som visar datumet.

Kaliber

En term som används för att skilja olika typer av urverk som gjorts av samma tillverkare.

Karat

En enhet av guld-finhet (och ädelstensvikt). 24K är rent guld, medan 18K guld är 75 % ren.

Komplikation

Alla funktioner på en klocka utanför visningen av tiden.

Kristall

Det klara locket över urtavlan. Tre typer av kristaller hittas vanligen i klockor:

1. Akrylkristall – Tillverkad av en billig plast som kan ha små repor bortslipade. 2. Mineralkristall – består av flera element som värmebehandlas för att skapa ovanlig hårdhet för reptålighet. 3. Safirkristall – den dyraste och mest hållbara av kristallerna. En icke-reflekterande beläggning på vissa sportstilar förhindrar bländning.

Krona

Den runda ratten på sidan av klockan som används för att justera tid och datum och dra upp urverket på en mekanisk klocka, vilket ger den drivkraft.

Kronograf

En klocka som har en stoppurs-funktion inbyggd i urverket.

Kronometer

Ett urverk som certifierats av ett oberoende provningsorgan som heter C.O.S.C. (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) och är känt för att vara 99 % korrekt över en femton dagars period i en mängd olika simulerade positioner och olika temperaturer.

Quartz

Ett quartzurverk, vanligtvis den mest exakta typen av urverk, använder ett batteri för att få drivkraft.

L

Luminiscens

Självlysande färg som används på visare och markörer.

M

Mekaniskt Urverk

Ett urverk baserat på en drivfjäder som dras upp för hand. När det är uppdraget, drar det långsamt ut fjädern i en jämn rörelse. Ett automatiskt mekaniskt urverk kräver ingen uppdragning på grund av rotorn, som drar upp drivfjädern varje gång du flyttar handleden.

Manuell

En handuppdragen mekanisk klocka.

Mineralkristall

Klockglas som har tempererats för att öka dess reptålighet

Minutupprepare

En komplikation på en klocka som kan slå per timme, kvart eller sekunder med hjälp av en tryckknapp.

Månfas

En indikator som håller reda på månens faser. En regelbunden rotation av månen är en gång runt jorden var 29 dagar, 12 timmar och 44 minuter. När du har ställt in den, visar månfasindikatorn exakt månens fas.

N

Nedskruvad Krona

En krona som hjälper till med vattentåligheten genom att försegla kronan mot boetten.

Nedräkningstimer

En funktion som finns främst på quartzklockor som tillåter användaren att ställa in en tilldelad tid i timmar och minuter och ljuder ett alarm när den tidsperioden löpt ut.

O

Oscillering

Svängningen av balanshjulet från en extrem till den andra och tillbaka igen.

Oädel Metall

Någon sort icke-ädelmetall.

P

Platina

En av de mest sällsynta ädelmetallerna. Platina är också en av de starkaste och tyngsta, vilket gör det till ett populärt val för infattningar av ädelsten i smycken och klockor. Den har en rik, vit glans och ett diskret utseende. Platina är allergivänligt och missfärgningsresistent och är 85-95% ren när den används i smycken och klockor. Många platinaklockor produceras i begränsade utgåvor på grund av metallens kostnad och sällsynthet.

Plätering

En beläggning av en metallbas med en annan metall. I urmakeri beläggs ofta en rostfri bas med guld mellan 7 och 20 mikron tjock.

Pärlemor/Mother of Pearl

Det färgskimrande, mjölkaktiga inre skalet från en mussla, som skivas tunt och används på urtavlor. Medan de flesta har en mjölkvit glans, kommer pärlemor också i andra färger som silvergrå, gråblå, rosa och lax-färgat.

R

Rattrapante (Bråkdels-kronograf)

En andra kronograf som drivs samtidigt med den första men kan stoppas oberoende för att registrera en mellanliggande tid. Den kommer sedan ikapp för att gå med första visaren igen.

Rem

Ett klockband av läder, plast eller tyg.

Retour en vol (Flyback)

En funktion som är särskilt användbar för piloter som gör att kronografvisaren kan återställas till noll och omedelbart startas igen genom att trycka en gång på tryckknappen.

Romerska siffror

Används på urtavlor och består av I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII.

Rosa (eller rosé)-guld

Mjukt färgat guld som innehåller samma material som gult guld men med en högre koncentration av koppar i legeringen. En populär färg i Europa, rosé-guld I klockor ses ofta i retro- eller i tricolor-guldversioner. Vissa klockor med 18K rött guld får sin färg från att lägga till mer koppar i legeringen.

Rose (eller rosa) guld

Mjukt färgat guld som innehåller samma material som gult guld men med en högre koncentration av koppar i legeringen. En populär färg i Europa, rosé-guld I klockor ses ofta i retro- eller i tricolor-guldversioner. Vissa klockor med 18K rött guld får sin färg från att lägga till mer koppar i legeringen.

Rostfritt Stål

En extremt hållbar metallegering (krom är en huvudingrediens) som är immun mot rost, missfärgning och korrosion. Rostfritt stål kan vara mycket polerat, och därmed likna en ädelmetall. På grund av sin styrka används den ofta på bakboetter som är gjorda av andra metaller.

Räknesticke-Bezel

En roterande bezel som trycks med en logaritmisk skala och annat och används med fasta regler för matematik.

S

Safirkristall / Safirglas

Syntetisk korund kristall med en hårdhet som endast kan överträffas av diamant. Transparent safir används för reptåliga klockkristaller.

Självuppdragande

Självuppdragande eller automatisk klocka som det också kallas laddas av rörelser som sätter en rotor i rörelse vilket spänner en drivfjäder som gör att klockan går.

Skeletturverk

En klocka utan urtavla som exponerar urverket.

Skänklar

Förlängningar på vardera sidan av bezeln där armbandet eller remmen är fastsatt.

Sol/Måne-indikator

Ett hjul på en klocka som är delvis synligt genom ett utskuret fönster som indikerar en sol och en måne på 24-timmars basis.

Spänne

Avser en ett gångjärnsförsett metallspänne som fäster ett metallarmband eller läderrem.

Spärr-Bezel

En bezelring som antingen kan vridas ett sätt (moturs) eller båda sätten och i allmänhet klickar på plats.

Sterling Silver

En vit och mycket reflekterande ädelmetall. Sterling avser silver som är 92,5% ren, vilket bör stämplas på metallen, ibland tillsammans med initialerna på designern eller ursprungsland som kännetecken. Även om det är mindre hållbart än rostfritt stål och andra ädelmetaller, används sterling silver ofta i klockor som ser ut som sterling smycken. En skyddande beläggning kan tillsättas för att förhindra missfärgning.

Stöttålighet

Förmågan att motstå normalt slitage, även under ansträngande sportaktiviteter.

Subdial

En liten urtavla som används för flera ändamål, såsom att hålla reda på förflutna minuter eller timmar på en kronograf, eller ange datum.

T

Tachymeter (även varvräknare)

En klockfunktion som mäter hastigheten vid vilken bäraren rör sig.

Tang

Klassisk Bältesspänne, även känd som Ardillon.

Tank-klocka

En rektangulär klocka med tyngre delar på vardera sidan av urtavlan, inspirerad av stridstankarna från första världskriget och först skapad av Louis Cartier.

Telemeter

En klockfunktion som hittar avståndet för ett objekt från bäraren genom att mäta hur lång tid det tar att resa det avståndet. Precis som en takymeter består en telemeter av en stoppursfunktion och en speciell skala på en kronografurtavla.

Titan

”Rymdålders”-metallen, ofta med ett silvergrått utseende. Eftersom det är 30 procent starkare och nästan 50 procent lättare än stål, har det alltmer använts i urmakeri, särskilt sportsklockor. Dess motståndskraft mot saltvattenkorrosion gör det särskilt användbart i dyk-klockor. Eftersom det kan repas ganska enkelt, använder vissa tillverkare en patenterad beläggning för att motstå repor.

Tonneau-boett

En klocka med en tunnformad boett med två konvexa sidor.

Tourbillon

En enhet i vissa mekaniska klockor som försöker eliminera tidtagningsfel som orsakas av små variationer från förändringar i tyngdkraften när en klocka ändrar position under användning. Tourbillons runda vagn eller ”bur” håller mekanismerna som roterar hjulen, och därmed klockans visare, i en kontinuerlig frekvens av en gång per minut

Tätning

Syntetiska packningar som förseglar fogarna mellan delar av boetten för att hålla ute fukt av olika slag.

U

Urtavla

Klockans ansikte. Siffrorna, indexen eller ytdesignen läggs vanligtvis till; andra är tryckta på.

Urverk

Klockans motor, ett urverk är antingen quartz eller mekanisk.

V

Vattentålig

En klocka som bär inskriptionen ”vattentålig” på sin bakboett tål lätt fukt, såsom regn eller stänk från diskbänken men bör inte bäras vid simning eller dykning. Klockor finns i olika vattentåliga djup och dykardjup:

  • Vattentålig: Tål stänk av vatten eller regn men bör inte bäras under simning eller dykning.
  • Vattentålig till 50 meter (165 fot): Lämplig för dusch eller att simma i grunt vatten.
  • Vattentålig till 100 meter (330 fot): Lämplig för simning eller snorkling.
  • Vattentålig till 150 meter (500 fot): Lämplig för snorkling.
  • Vattentålig till 200 meter (660 fot): Lämplig för dykning.
  • Vattentålig till 1000 meter (3300 fot): Lämplig för professionell djuphavsdykning

Vattentät

En olaglig och missbrukad term; ingen klocka är helt 100 procent vattentät

Vibration

En svängning hos balansen. En klocka som vibrerar 18 000 gånger i timmen slår fem gånger per sekund

Visare

Pekdonet förankrat i mitten av och cirklande runt urtavlan som indikerar timmar, minuter, sekunder och andra speciella funktioner hos klockan.

Vitt Guld

Skapad av gult guld genom att lägga till antingen nickel eller palladium till legeringen för att uppnå en vit färg. De flesta klockor av vitt guld är 18K

Välvd

Avser en krökt eller välvd urtavla eller bezel.

Världstimer

En klocka med en urtavla som indikerar upp till 24 tidszoner runt om i världen, som vanligtvis finns på ytterkanten av ansiktet eller ibland på bezeln. Tidszoner runt om i världen indikeras av större städer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *