Klockköpsguide

Med över ett sekel av klockkunskap förstår experterna på Magnussons Ur beslutsprocessen bakom att köpa en klocka, därför har vi tagit med en guide för att köpa klocka i vår klockskola.

I vår klockköpsguide följer nedan några rekommenderade faktorer att tänka på när man letar efter rätt klocka:


Varumärke

Varje klockmärke har ett distinkt utseende och känsla – med en egen personlighet och tema. Ett varumärke är mer än bara ett namn; det är en upplevelse som framkallar olika känslor och kommunicerar en persons status, livsstil och personlig smak.

Du bör först fråga dig själv vad du letar efter i en klocka. För strikt praktiska ändamål, överväg mer prisvärda, högkvalitativa märken som kan klara sig utan alla extrafunktioner och finesser. För en långsiktig investering i en klocka som du funderar på att så småningom sälja, titta på varumärken som har ökat i värde över tiden och förväntas fortsätta att göra det.

För att en släktklenod ska ärvas i generationer framöver, vill du ha något klassiskt och tidlöst, ett varumärke som är känt för utsökt design och hantverk.

Boettstil

Med variation i storlek, form och material, består klockans boett alltid av en mittendel, bezel, och baksida. Från små till överdimensionerade, från runda till fyrkantiga, och från keramik till platina, det finns hur många val som helst.

Vi rekommenderar att prova så många klockor som möjligt för att avgöra vilken stil som ser ut och känns bäst på handleden.

Komplikationer

I sin renaste form talar en klocka om för sin bärare vilken tidpunkt det är. Något mer, och klockan har en komplikation. Komplikationer tenderar att göra klockan mer praktisk, såsom en dubbel tidszon eller en kronograf, även om vissa väsentligen är romantiska i naturen, som en tourbillon eller en Månfas.

En datumvisning anses allmänt vara den enklaste komplikationen, och ju mer du vill veta om kalendern, desto mer komplicerad blir klockan.

Om du är en erfaren resenär eller någon som letar efter dagliga invecklade funktioner, är resor och datumkomplikationer bland de mest användbara och eleganta lösningar som klockindustrin har skapat.

Urverk

Ett urverk är det som gör att en klocka ”Går.” När du bestämmer vilket urverk som är rätt för dig, är vissa faktorer du behöver överväga nivå av precision och underhållskostnader. Det finns två typer att välja mellan: mekanisk och quartz.

Manuella och automatiska urverk faller båda under paraplyet ”mekaniska” urverk, som endast består av mekaniska delar, som växlar och fjädrar. De flesta samlare och finsmakare föredrar manuella eller automatiska klockor eftersom dessa urverk representerar ackumuleringen av över 600 års förfining, expertis och hantverk.

Quartz är vanligtvis den mest exakta typen av urverk. Låga underhållskostnader eftersom dessa klockor använder ett batteri som strömkälla. De kräver periodiska batteribyten, vilket vi gör i vår butik i Göteborg, och behöver normalt endast full service vart 10-12 år.