Lär dig mer om klockans anatomi. Vad gör de olika delarna för en klocka och hur fungerar dem.

Klockans delar

Klockans Anatomi, Klockans delar

Urverk

Klockans motor.

Krona

Mekanismen som möjliggör att urverket dras upp och justering av funktioner som datum och tid. För att förbättra vattentåligheten kan kronor skruvas in i boetten för att bilda en tätning mot fukt eller vatten.

Tryckknapp

Boett-tillbehör som styr funktioner, såsom kronograf eller datumjustering.

Skänklar

Fäste för att fästa en rem eller ett armband till klockans boett

Rotor

Oscillerande vikt som automatisk drar upp en klocka när den bärs.

Rem

Vanligtvis ett fäste av läder eller gummi som säkrar en klocka till handleden. Metallfästen, vanligtvis gjorda av rostfritt stål eller guld, kallas armband.

Subdial

En liten urtavla som ligger inom den större urtavlan, som används för att visa ytterligare en komplikation som kronograf-avläsning, sekunder eller datum.

Transparent bakboett

Utrustad med mineral- eller safirkristall för att visa urverkets finish.

Timmarkör

Timindikator tillsatt eller målad på urtavlan.

Boett

Håller inne urverket och skyddar den från elementen. Den kan tillverkas av olika metaller och kommer i olika former.


Boetter

De vanligaste boettformerna inkluderar:

Rund klocka

Rund

Rektangular klocka

Rektangulär

Tank klocka

Tank

Fyrkantig klocka

Fyrkantig

Oval klocka

Oval

Carre klocka

Carre

Carage klocka

Carage

Tonneau klocka

Tonneau

Assymetrisk klocka

Asymmetrisk

Boetter kan tillverkas av en mängd olika material som inkluderar:

Platina

 • Anses ädelt, sällsynt och hårt
 • Hårt att arbeta med
 • Stämplat som ”950”
 • 4.5 på Mohs skala

18K Guld

 • Gult, rosa och vitt. K är karatvikt
 • 24K är den renaste och mjukaste
 • 18K är 75 % guld
 • 2.5 – 3 på Mohs Skala

14K guld

 • Används sällan i schweiziska klockor
 • 585 delar guld
 • 3.0 – 3.5 på Mohs skala

Guldplätering

 • Används sällan i schweiziska klockor
 • Guld över oädel metall
 • Slits med tiden

Rostfritt Stål

 • Mest populärt
 • Svårare än guld att repa
 • Kan ombehandlas till sitt ursprungliga tillstånd
 • 5.5 – 6 på Mohs Skala

Titan

 • Lättviktigt och slitstarkt rymdtekniksmaterial
 • Allergivänligt
 • 6.0 på Mohs skala

Keramik

 • Lättviktigt, konstgjort, rymdtekniksmaterial
 • Repas endast av diamant
 • 8-8.5 på Mohs skala

Tantal

 • Mörkt, kompakt, hårt
 • Mycket motståndskraftig mot korrosion
 • 6.5 på Mohs skala

Volframkarbid

 • Kompakt metall-liknande substans
 • Hög hållfasthet, hård och styv
 • 7.5 på Mohs skala

PVD

 • Process genom vilken ett skikt av material är bundet till en oädel metall
 • Förbättrar hårdhet och slitstyrka

Diamantliknande kol (DLC)

 • Bundet till oädel metall
 • Nästan lika hårt som naturlig diamant
 • Smidigare än Teflon

* Mohs skala är en värdemätare på hur hårt ett material är.


Kristall

Detta är ”glaset” som täcker klockans ansikte och skyddar det mot smuts och vatten. Det finns tre huvudtyper av kristaller som produceras och används i klocktillverkning.

Syntetisk Safir

Syntetisk Safir

Detta transparenta, konstgjorda ämne har exakt samma kemiska sammansättning som naturlig safir men till en bråkdel av priset.

Det används eftersom safir är det näst hårdaste kända ämnet, direkt efter diamant. Detta gör det extremt reptåligt och användbart för klockkristaller.

Nackdelen med detta är att det kan flisa eller splittras vid hårda stötar. Om detta händer kan mikroskopiska partiklar av safiren komma in i urverket och fungera som ett slipmedel vilket orsakar skador.

Safir är också den dyraste typen av kristall och kostar flera tusen kronor att ersätta. Majoriteten av klockor som tillverkas i Schweiz har safirkristaller.

Mineral

Mineral

Mineralkristaller är helt enkelt gjorda av glas. De har använts i urmakeri i hundratals år. Mineralkristaller är relativt lätta att repa, och dessa repor kan inte slipas bort.

De är billiga jämfört med safirkristaller, och kostar vanligtvis mindre än tusen kronor att ersätta om de skadas.

Akryl

Akryl

I likhet med plast är akryl den mest prisvärda typen av kristall men också den mest benägna att repas och kan spricka om den utsätts för stötar.

Mindre repor kan slipas bort och akrylkristaller kan formas till invecklade former som safir och mineralkristaller inte kan.


Urtavla

På klockans ansikte finns det många olika sätt en urtavla kan markeras. Nedan visas några av de mest populära typerna:

Arabisk & Index urtavla

Arabisk & Index

En Arabisk & Index-urtavla har både arabiska siffror och index (streck) som indikatormarkörer.

Arabisk urtavla

Arabisk

En Arabisk urtavla har bara arabiska siffror som indikatormarkörer.

Index urtavla

Index

En index-urtavla har ingen sifferindikator, endast streck eller prickar.

Romersk & Index urtavla

Romersk & Index

En Romersk & Index-urtavla har både romerska siffror och index som indikatormarkörer.

Romersk urtavla

Romersk

En romersk urtavla har endast romerska siffror som indikatormarkörer.


Luminiscens

Många klockor har visare och timindikatorer som lyser i mörkret. Ämnet som används för detta ändamål har utvecklats genom åren. Ursprungligen användes Radium på 1950-talet men visade sig vara mycket radioaktivt och ersattes med ett ämne som heter Tritium.

Tritium hade mycket lägre nivåer av radiotoxicitet och ansågs vara ett mycket säkrare alternativ till Radium. Du kan se om en klocka har Radium- eller Tritiummarkörer eftersom det kommer att ha bokstaven ”T” eller ”R” på urtavlan, vanligtvis tillsammans med ursprungslandet (ex. T-Swiss Made-T, eller R-Swiss Made-R).

Nyligen har en ny substans, Super-LumiNova®, introducerats, som inte har några radioaktiva egenskaper och är tre gånger så stark som Tritium. Det missfärgar inte heller som Tritium gör när det åldras.

Super Luminova
Luminiscens i en klocka


Visare

Det finns många olika designer som används för visarna på klockan. Det finns klockor med bara en visare eller klockor med många olika visare.

Vanligtvis finns det en timvisare samt en minutvisare på ”standardklockan”. Men med dagens teknik och designkunskaper så finns det mängder med olika designer och funktioner.

Visare på en klocka


Spännen

Ardillonspänne

Ardillonspänne

Traditionell typ av spänne där ena änden av remmen glider genom ett spänne med ett stift som används för att säkra passformen.

Deployant-spänne

Deployant-spänne

Rem fäst vid fällbart metallspänne som anses säkrare att bära än ett vanligt Ardillonspänne på grund av det faktum att om spännet skulle öppna sig, är klockan fortfarande fäst vid handleden.

Detta uppfanns av Louis-Cartier i början av 1900-talet.


Bezels

En bezel är ringen runt boetten som kan säkra kristallen. Bezels kan vara funktionella för dykning och tidtagning, eller rent estetiska som med en diamantinfattad bezel.

Dykarklocka bezel

Dykningsbezel

En dykningsbezel gör det möjligt för en dykare att visuellt hålla reda på sin lufttillförsel genom att mäta dyktid med hjälp av minutmarkörer från 0 till 60 på en enkelriktad roterande bezel.

Enkelriktade bezels roterar endast motsols av säkerhetsskäl. Före dykning ställer dykaren in bezeln enligt sin luftförsörjning.

Bezel

Tidtagningsbezel

Liknar en dykningsbezel men kan flyttas både med och motsols. Denna typ av bezel kan användas för att ta tid på parkeringsmätare, matlagning, etc.


Vattentålighet

Vattentålighet

Även om det inte tekniskt är en del av en klockas anatomi är det viktigt att ha en god förståelse för vad frasen vattentålighet betyder och vad det gäller för ett armbandsur.

Termen ”vattentät” är inte tillåten av Federal Trade Commission i USA. Detta beror på att allt kan läcka under de rätta förhållandena. Uttrycket ”vattentät” används dock i nästan hela resten av världen.

En klocka anses allmänt vattentålig om den tål trycket på 30 meter. Ibland refereras en klockas vattentålighet till som ”atmosfärer.” En atmosfär eller ”ATM” är 10 meter, därför är en klocka som är vattentålig till 3 ATM, vattentålig till 30 meter.

Bar

Bar är en enhet för tryckmätning som i princip motsvarar en ATM. Om en klocka visar att den är tryckbeständig mot 3 Bar, skulle den vara vattentålig till 30 meter.


Heliumventil

Många professionella dyk-klockor är utrustade med en heliumventil, en klockfunktion riktad mot professionella djuphavsdykare.

Det låter det extrema trycket från djupet av havet lämna klockan via en ventil som automatiskt öppnas när trycket är större inuti klockan än utanför.

Heliumventil


Stöttålighet

På många sätt är stöttåligheten ännu viktigare för en klocka än vattenmotstånd. Ett armbandsur är föremål för mycket rörelse, ibland plötslig och med stor kraft. Om en klocka inte är ordentligt stöttålig är det otroligt lätt att påverka urverket och skada det.

Det finns flera metoder urmakare använder idag för att göra urverk stöttåliga. En av de vanligaste är Incabloc-systemet som infördes av Universal Escapements, Ltd. i Schweiz 1933.

Incabloc-systemet gör det möjligt för de känsligaste delarna av urverket att röra sig i sidled när den får en stöt och sedan återgå till sitt normala läge under tryck av små fjädrar ovanför den rörliga delen. De flesta andra stöttåliga lösningar fungerar enligt en liknande princip, med hjälp av fjädrar som stötdämpare.

Stöttålig klocka