Seiko är ett namn som många känner till när det gäller klockor. Företaget är ett av världens största och äldsta klocktillverkare och har genom åren blivit allt större och mer framgångsrikt.

Seiko klockor är lika med gedigen kvalitet, vacker design och precision, vilket naturligtvis gör att deras klockor kan kosta lite mer beroende på modell. Är man dock ute efter kvalitativa klockor som varar väldigt länge så är Seiko ett säkert val.

Om du vill veta mer om detta anrika företag och deras klockor, fortsätt då att läsa.

Seiko klockor – en kort historia

1881 – Ödmjuka begynnelser

Seiko grundades i Tokyo, Japan, år 1881 av Kintaro Hattori. Den dåvarande 21 årige Kintaro var redan som barn väldigt uppfinningsrik och driven och fick en lukrativ affärsidé redan när han var 13 år gammal.

Som 11-åring började han jobba åt en grossist och en dag, när han var på väg till jobbet, iakttog han en närliggande klockaffär. Det var denna iakttagelse som ledde fram till idén om att själv grunda och driva en klockaffär.

Genast började han söka ett nytt jobb på en klockaffär, fick jobbet, och använde den till att lära sig allt om klockor.

Kintaro Hattori

Kintaro Hattori

När han fyllde 21 bestämde han sig sedan att det nu var dags att stå på egna fötter och grundade klockaffären ”K. Hattori” i centrala Tokyo. Det var denna affär som skulle förvandlas till det framgångsrika företaget Seiko.

Men det skulle ta tid! Det tog Kintaro Hattori många år att bygga upp sin verksamhet och sprida den ut i den stora världen. I början sålde han enbart ett fåtal klockor och baserade sin verksamhet för det mesta på att reparera klockor.

Men efter ett tag började han köpa in dyrare och finare klockor från ett stort och känt varuhus i Yokohama, vilket han med tiden lyckades bygga upp en nära och framgångsrik affärsrelation med.

Det var tack vare detta varuhus som hans verksamhet blev allt större och mer populär. Kunderna uppskattade affärens stora och spännande utbud och fler och fler klockor såldes i den lilla affären H. Hattori, som nu snabbt skulle växa sig allt större och bli internationell.

Historian fortsätter

1892 - Seikosha-fabriken

När affären hade vuxit sig tillräckligt stort var det dags att expandera och år 1892 öppnades den stora Seikosha fabriken, där företagets första vägg- och fickklockor tillverkades.

Seikosha fabriken

1913 - Japans första armbandsur

Seikos framgång fortsatte och företaget lyckades år 1913 producera Japans allra första armbandsur, Laurel modellen, vilket var en otrolig sensation och framgång.

Första armbandsklockan

1929 - Japan National Railways leverantör

Med företagets och landets utveckling kom det allt fler och större uppdrag och kontrakt. År 1929 utser Japans nationella tågförbund Seiko till sin huvudleverantör och företaget försåg både stationer och tågförare med deras högkvalitativa klockor.

Japan Railway

1934 - Grundaren Kintaro Hattori dör

1934 dog Seiko-grundaren Kintaro Hattori efter att ha startat och byggt upp en av världens största och mest framgångsrika klocktillverkare.

Kintaro Hattori

1953 - Japans första TV-reklam

Den 28. augusti 1953 utsände Japan sin allra första TV-reklam. På kvällen, närmare bestämt kl 19, var det Seiko som var landets första TV-reklam. Detta gjorde att företaget nu blev känt på nationell nivå och skulle snart få tillgång till en internationell TV publik.

Seiko-5-Sports-Speed-Timer-1969

1969 - Världens första Quartzklocka

Framgångshistorien fortsatte och 1969 lyckades Seiko tillverka världens allra första quartzklocka. Företaget var nu väletablerat och känt över hela världen, också för att kvaliteten aldrig verkade bli sämre, utan snarare bara bättre och bättre.

Seikos nya quartzklockor skulle bli 100 gånger mer exakta än vanliga klockor och vara 250 gånger längre än konventionella mekaniska klockor.

första quartzklockan

1975 - Världens första digitala quartzklocka

Bara 6 år efter quartzklockan lanserade Seiko nu en digital version som skulle bli ännu mer populär. Denna modell skulle också vara den första klocka med en, för den tiden väldigt avancerad, LCD skärm.

Denna klocka hade även en lampa i sig för att kunna läsa av tiden i mörkret, vilket var väldigt innovativt och nytänkande för den tiden.

första digitala quartzklocka

1985 - Seiko Kinetic

Året var nu 1985 och Seiko skulle ta ännu ett gigantiskt utvecklingssteg genom skapandet av Seiko Kinetic klockan.

Detta revolutionerande armbandsur kunde omvandla sin bärares kroppsrörelser till elektricitet, vilken i sin tur kunde driva själva kvartsmekanismen och ersatt således den batteridrivna klockmodellen.

seiko kinetic

2005 - Spring Drive klockan

Seiko fortsatte vara innovativt och framgångsrikt även i den moderna tiden och lanserade år 2005 den så kallade Spring Drive klockan. Denna modell var den första med en kontinuerligt snurrande sekundvisaren och gjorde att Seikos Spring Drive klockorna kom allt närmare den perfekta klockan, via extrem precision och en otrolig mekanik.

2005-grand-seiko

2014 - Hi-Beat 36000 GMT Limited Edition

År 2014 kom Seiko ut med ännu en sensationell klocka i form av det nya Hi-beat 36000 GMT. Denna klocka sades vara Seikos absolut bästa när det gäller både prestanda och utseende.

Dess precision är nästintill perfekt och tillsammans med klockans ultra-fina design så är det en av Seikos absolut dyraste och mest eftertraktade modeller någonsin.

2014 grand seiko high beat

Dagens och framtidens GPS solklockor

Efter nu 140 år fortsätter Seiko att utvecklas och ständigt komma med nya idéer och innovationer. Detta ständiga driv gör att företaget än idag anses vara en av världens största och absolut bästa klocktillverkare.

Seikos nyaste produktioner inkluderar högmoderna- och teknologiska klockor med både GPS funktioner, Wifi, bluetooth, och användandet av solenergi.

Och man kan nog vara säker på att Seiko, i en nära framtid, kommer utveckla ännu häftigare klockmodeller. Ingen vet var Seikos fantasi och idérikedom slutar!

Vad betyder ordet Seiko?

Seiko är ett japanskt ord som fritt översatt betyder ”enastående framgång”, vilket ju beskriver Seiko väldigt väl.

Vidare så kan Kintaro Hattoris första produktionsfabrik Seikosha översättas till ”det enastående kunnandets hus”.

Dessa begrepp gör det rätt så tydligt hur pass driven, självsäker och målfokuserad Hattori måste ha varit redan i sina unga år. Det speglar verkligen sant entreprenörskap!

Vilka slags klockor tillverkar Seiko?

Som vi har skrivit ovan så har Seiko genom tiderna tillverkat en mängd olika klockor. Allt från väggklockor, fickklockor, armbandsur, stoppur för sportevent, samt väckaklockor.

De klockmodeller som Seiko är mest kända för är de följande:

Vad kostar en Seikoklocka?

Priset för en Seikoklocka varierar rätt så kraftigt och är beroende på respektive modell och implementerad teknologi.

En standardklocka tillverkad av Seiko kostar idag cirka 5 000 kr. Men de riktigt avancerade toppklockor som företaget tillverkar kan kosta upp emot 20 000 kr eller mer.

Vanligtvis är det deras limited edition modeller som är allra dyrast. Ett exempel är Seiko Prospex Retro Diving SLA017, som är en limited edition-modell från året 2000. En sådan klocka säljs på dagens marknad för hela 35 000kr.

Seiko Prospex Retro Diving SLA017

Seiko Prospex Retro Diving SLA017

Ännu dyrare är den nyaste varianten av Seikos absoluta och mest avancerade lyxklocka Grand Seiko. Året 2019 tillverkades en ny variant av detta spektakulära armbandsur och hade vid dess lansering en marknadspris på runt 600 000 kr.

Hur många klockor tillverkar Seiko varje år?

Grand Seiko-klockor, som är företagets absolut bästa och mest populära klockmodell, tillverkas det enbart 35000 styck av per år. Detta visar hur pass exklusiva och sällsynta Seikoklockor egentligen är.

Deras mer prisvärda modeller tillverkas det naturligtvis fler av, men Seiko har alltid haft som mål att förse marknaden med endast de mest avancerade och allra bästa klockorna, vilket innebär att produktionen enbart kan nå en viss nivå varje år.

Just nu satsar dock Seiko på att göra sina lyxklockor något mer prisvärda för att kunna nå en bredare marknad, vilket skulle betyda att den framtida produktionen av klockor skulle öka markant.

Hur mycket omsätter Seiko varje år?

Från att enbart ha reparerat och sålt några enstaka klockor år 1881 så har Seiko sedan dess vuxit sig till en enormt stor och internationell företagsgigant. Koncernen brukar också köpa upp andra marknadsaktörer och tillsammans med alla sina dotterbolag så har företaget Seiko år 2020 haft en otrolig omsättning på hela 2,16 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 17 miljarder svenska kronor.

Klicka här för att se alla våra Seiko klockor

Magnussons Ur är en auktoriserad återförsäljare av Seiko och Grand Seiko. Det innebär en trygghet för dig som kund och du kan lita på att du alltid får en äkta vara samt full garanti som gäller i hela världen.

seiko official retailer

Läs mer om Seikos historia och lär dig mer om alla klockmodeller på Seikos officiella webbplats